Valintaopas ja ohjeet

Ohjeet ostajalle

Vaahtomuovin mittaus tilausta varten
Tilattaessa suorakulmion muotoisia vaahtomuovipaloja, meille riittää leveys- sekä pituussuunnan mitat. Vaahtomuovin laadun ja paksuuden voi valita paikan päällä myymälässämme (jossa meillä on mallipalat) tai lukemalla laaduista tältä sivulta ja tekemällä tilauksen tämän linkin kautta. Jos haluat kaarevia tai muuten erikoisen muotoisia vaahtomuovipaloja, piirrä pahville kaavat, jotta osaamme leikata oikean muotoiset palat. Vaihtoehtoisesti tuo vanhat vaahtomuovit paikan päälle malliksi, niin saamme tehtyä uudet niitten mukaan. Muissa kuin suorakulmaisissa paloissa neliöhinta veloitetaan palan leveimmistä kohdista.

Huom. leikkaamme vaahtomuovia pääasiassa arkisin 10-18 välillä ja lauantaisin 9-13 välillä. Pienissä töissä kestää (jos ei ole jonoa) n. 15 min ja keskikokoisissa 20-40 min, joten jos haluatte vaahtomuovin paikan päällä myymälässämme odottaessa, niin varatkaa aikaa sen mukaan. Isompia töitä emme välttämättä tee tilauspäivänä.

Päällinen vaahtomuovipatjalle
Vaahtomuovipatjoihin on hyvä tilata oma päällinen, käyttömukavuuden sekä vaahtomuovin kestämisen takaamiseksi. Teemme mittatilauspäällisiä puuvillakankaista, joustavasta trikookankaasta ja sekoitekankaista. Osassa on valmiina vetoketju (riippuen kankaasta ja päällisen koosta) ja loppuihin teemme taskumallisen ratkaisun päätyyn, jotta päällisen saa irti ja pestä tarvittaessa. 
Päällisiä tilatessa tulee ilmoittaa minkä kokoiseen patjaan on päällinen tulossa, eli patjan pituus, leveys ja paksuus. Päällisissä on yleensä hieman ylimääräistä, jotta se on helpompi vetää patjan päälle ja pois, sekä mahtuu vielä päälle vaikka kutistuisi hieman pesussa. Tämän linkin kautta voi lisätä päälliset tilaukseen.

Vanu istuintyynyille
Istuintyynyihin (varsinkin sohvan) kannattaa tilata vaahtomuovin päälle vanulevypäällystys. Vanulevy auttaa vaahtomuovia ja päällistä kestämään hankausta, sekä tekee tyynystä pyöreän näköisen poistamalla päällisen taitokset ja antaa myös hieman pintapehmeyttä. Teemme vanutuksen yleensä liimaamalla. Vanulevyä löytyy kahta paksuutta: 150 g/m2 (n. 15 mm) ja 300 g/m2 (n. 30 mm) ja sitä saa ostettua myös valmiina palasina.

Erikoispitkien palojen liimaus
Jossain tapauksissa, kuten tehtäessä erikoispitkiä vaahtomuovipaloja, tarvitsee kaksi tai useampi vaahtomuovipala liittää toisiinsa liimaamalla. Teemme vaahtomuovin liimauksia sumutettavalla spray-liimalla, jota voi ostaa myös erikseen niin haluttaessa. Liimauksen voi lisätä tilaukseen tämän linkin kautta.

Yleistietoa vaahtomuovista

Painavuus: Vaahtomuovin painavuuden ilmaisee tilavuuspaino, joka kertoo paljonko yksi kuutiometri vaahtomuovia painaa. Painavammissa laaduissa soluseinät ovat paksumpia kuin kevyemmissä. Siksi painavammat laadut ovat kestävämpiä. Käytännössä paino on välillä 23-65kg/m3. Mitä suurempi tilavuuspaino, sitä kestävämpi laatu. Jatkuvaan patjakäyttöön aikuisille suositetaan 30kg/m3 tai sitä raskaampia laatuja, tilapäiseen tai lasten käyttöön sopii kevyempikin laatu.

Paksuus: Myös vaahtomuovikerroksen paksuus lisää kestävyyttä: Kevytkin vaahtomuovi on kestävämpää, jos patja on riittävän paksu. Aikuiselle jatkuvaan käyttöön vaahtomuovipatjan paksuudeksi suositellaan 10-15 cm, kun taas tilapäiskäyttöön ja lapsille riittää ohuempikin kerros.

Pehmeys: Jos vaahtomuovi on käyttötarkoitukseensa liian kevyttä tai pehmeää, se pohjaa ja kuoleutuu normaalia nopeammin. Uusina kaikki vaahtomuovipatjat ja -pehmusteet tuntuvat kovemmilta, kuin muutaman käyttöviikon jälkeen. Vaahtomuovin pehmeyden määrää laatu, ei tilavuuspaino. Painavakin laatu voi olla pehmeää. Hyvässä patjassa ja pehmusteessa yhdistyvät oikea pintapehmeys ja sopiva kovuus.

Kimmoisuus: Vaahtomuovin solut toimivat “mikrojoustimina”. Eri vaahtomuovilaatujen kimmoisuus, joustinmaisuus, vaihtelee. Kimmoisimpia ja samanaikaisesti kantavimpia ja kestävimpiä ovat erikoiskimmoisat HR-vaahtomuovit. Mitä kimmoisampi vaahtomuovilaatu on, sitä vaativampaan käyttöön se soveltuu.

Vaahtomuovilaatumme

E23 on kevyempi laatu, jonka tiheys on noin 23 kg/m3.


Sopii hyvin lastenpatjoihin, sohvien selkänojiin, vieraspatjoihin, askarteluun tai muuhun kevyempään käyttöön. Suosituksena sängynpatjoiksi alle 60 kg painoisille ja istuintyynyihin alle 50 kg painoisille.

E30 on perusjämäkkä laatu, jonka tiheys on noin 30 kg/m3.

Eniten myyty laatu, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön aina sängynpatjoista sohvantyynyihin ja tuolinpehmusteisiin. Suosituksena patjaksi tai istuintyynyksi noin 60-90 kg painoisille.


HR42 on jämäkkä kimmovaahtomuovi, jonka tiheys on noin 42 kg/m3.

High Resilience-vaahtomuovi on jämäkkää ja kimmoisaa vaahtomuovia, joka sopii parhaiten istuintyynyihin, sekä patjoihin jos kaipaa tukea esim. selkävaivojen takia.
Suosituksena istuintyynyihin alle 110 kg painoisille ja patjoihin 80-120 kg painoisille.

Limivaahtomuovi P80 on kova vaahtomuovi, jonka tiheys on noin 80 kg/m3.

Limi- tai rouhevaahtomuovi on vaahtomuovirouheesta puristettua, kovaa vaahtomuovia. Sopii hyvin ääneneristykseen, moottoripyörien satuloihin ja muihin vaativiin kohteisiin.

Profiloitu vaahtomuovi on kennomaista vaahtomuovia, jonka tiheys on noin 25 kg/m3.


Profiloitua vaahtomuovia käytetään useimmiten akustiikan parantamiseen, sekä suojana musiikki-instrumenttien, työkalujen ja aseiden kuljetussalkuissa.

Suodatinvaahtomuovi on karheata ja avosoluista vaahtomuovia.

Suodatinvaahtomuovin avoin solurakenne teke siitä loistavaa materiaalia erilaisiin vesi- sekä ilmasuodattimiin. Suosittuja käyttökohteita ovat kodinkoneet kuten ilmanvaihto- ja ilmastointilaitteet sekä imurit. Tätä materiaalia käytetään paljon myös kaiuttimien etupaneeleissa.

Esimerkkejä eri käyttökohteista

 • Vauvanpatja: 5 cm paksu vaahtomuovi E23-laadusta
 • Selkänoja sohvaan: 10 cm paksu vaahtomuovi E23-laadusta
 • Varapatja aikuiselle: 7 cm paksu vaahtomuovi E23- tai E30-laadusta
 • Patja aikuiselle jatkuvaan käyttöön: 10 cm paksu vaahtomuovi E30- tai jopa HR42-laadusta
 • Sohvan istuintyyny: 10-20 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta
 • Istuintyynyt mökille tai veneeseen: 5-10 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta
 • Keittiötuolit: 3 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta

Vaahtomuovin hoito-ohjeet

 • Patjaa kannattaa käännellä aika ajoin sekä sivu- että pystysuunnassa, jotta nukkujien painon vaikutus jakaantuu tasaisesti patjalle. Ajan myötä patjat yleensä pehmenevät hieman, joten vaikka aluksi patja tuntuisi kovalta, käytön myötä se saattaa pehmetä mukavan tuntuiseksi
 • Sängyssä vietetään monta tuntia joten petauspatjaa kannattaa käyttää, sillä sen päällinen on helppo pestä ja sitä voi myös tuulettaa tarvittaessa. Tämä suojaa itse patjaa ja täten pidentää sen käyttöikää
 • Pikkulasten, sekä tarvittaessa ikäihmisten sänkyyn kannattaa laittaa sijauspatjan päälle (lakanan alle) vedenpitävä muovifrotee suojaamaan patjaa ja sänkyä
 • Tuuleta sekä imuroi patja tasasin väliajoin. Vaahtomuovituotteita ei saa tampata kovaa, sillä kova tamppaus voi vahingoittaa vaahtomuovia
 • Paljasta vaahtomuovia ei suositella pidettäväksi auringonvalossa, UV-säteet muuttavat vaahtomuovin värin muutamassa tunnissa. Huonevalo taasen värittää vaahtomuovin muutamassa viikossa, värimuutoksesta ei tosin ole muuta kuin näköhaittaa

Pesu

Ohuen patjan voi pestä käsin runsaalla vedellä, mutta on huolehdittava että se kuivuu nopeasti. Helpoimmin kuivuminen onnistuu lämpimällä, tuulisella säällä pystyasennossa. Paksuja tai vanhoja patjoja ei suositella vesipesuun lainkaan, sillä ne eivät yksinkertaiseksi kuivu lainkaan ennen kuin jo alkavat haista homeiselta.


Säilytys

Vaahtomuovituotteita kannattaa säilyttää kuivassa ja ilmavassa paikassa.