Tilaaminen

Tavalliset suorakulmion muotoiset vaahtomuovit

Yleisin muoto vaahtomuoville on suorakulmio, jonka muotoisia ovat suurin osa sänkyjen, sohvien ja tuolien pehmusteista. Tilatessasi suorakulmion muotoisia vaahtomuovipaloja, riittää kun mittaat leveyden, pituuden sekä paksuuden. Mittojen ei yleensä tarvitse olla millin päälle, sillä vaahtomuovi on liikkuvaa materiaalia joka hieman sekä venyy, että antaa periksi.

Tilauksen pystyt tehdä netin kautta joko tällä sivulla verkkokaupassamme, tai tulemalla paikan päälle myymäläämme. Joitain valmiita palasia löytyy myös valmiina kokoina tältä sivulta. Suorakulmion muotoiset vaahtomuovit ovat hinnoiteltuja neliöhinnalla.

Vaahtomuovin laadun ja paksuuden voi joko valita paikan päällä myymälässämme (jossa meillä on mallipalat) tai lukemalla laaduista alempaa tältä sivulta. Laadun ja paksuuden valinta riippuu pitkälti käyttökohteesta, käyttäjästä ja käytön määrästä. Halutessasi voit myös soittaa meille tai laittaa sähköpostia ja kysyä suosituksiamme.

Huom. leikkaamme vaahtomuovia pääasiassa vain arkisin 10-18 välillä ja lauantaisin 9-13 välillä. Pienissä töissä kestää (jos ei ole jonoa) n. 15 min ja keskikokoisissa 20-40 min, joten jos haluatte vaahtomuovinpaikan päällä myymälässämme odottaessa, niin varatkaa aikaa sen mukaan. Isompia töitä emme välttämättä tee tilauspäivänä.

Venepatjat & muut erikoistyöt

Jos olet uusimassa vanhoja venepatjoja niin voit tuoda vanhat patjat paikan päälle malliksi, niin saamme tehtyä uudet niitten mukaan. Tämä on ehkä helpoin tapa, sillä näämme suoraan patjan muodot ja teidän ei tarvitse tehdä kaavoja. Jos haluatte että kierrätämme vanhat patjat, niin voitte jättää ne meille pientä kierrätysmaksua vastaan. Vaihtoehtoisesti voit myös piirtää pahville, kartongille tai tarpeeksi kovalle muoville kaavat, jotta osaamme leikata oikean muotoiset palat.

Erikoistöissä ja venepatjoissa katsomme aina hinnan tilauskohtaisesti, siihen menevän materiaalin ja työn mukaan, tämän takia emme puhelimessa voi etukäteen antaa mitään tarkkoja hintoja. Laskemme hinnat kun olemme saaneet joko vanhat patjat tai kaavat joitten perusteella voimme arvioida työn ja vaahtomuovin määrän.

Päällinen vaahtomuovipatjalle

Vaahtomuovipatjoihin on hyvä tilata oma päällinen, käyttömukavuuden sekä vaahtomuovin kestämisen takaamiseksi. Teemme mittatilauspäällisiä puuvillakankaista, joustavasta trikookankaasta ja sekoitekankaista. Osassa on valmiina vetoketju (riippuen kankaasta ja päällisen koosta) ja loppuihin teemme taskumallisen ratkaisun päätyyn, jotta päällisen saa irti ja pestä tarvittaessa. 
Päällisiä tilatessa tulee ilmoittaa minkä kokoiseen patjaan on päällinen tulossa, eli patjan pituus, leveys ja paksuus. Päällisissä on yleensä hieman ylimääräistä, jotta se on helpompi vetää patjan päälle ja pois, sekä mahtuu vielä päälle vaikka kutistuisi hieman pesussa. Tämän linkin kautta voi lisätä päälliset tilaukseen.

Vanu istuintyynyille
Istuintyynyihin (varsinkin sohvan) kannattaa tilata vaahtomuovin päälle vanulevypäällystys. Vanulevy auttaa vaahtomuovia ja päällistä kestämään hankausta, sekä tekee tyynystä pyöreän näköisen poistamalla päällisen taitokset ja antaa myös hieman pintapehmeyttä. Teemme vanutuksen yleensä liimaamalla. Vanulevyä löytyy kahta paksuutta: 150 g/m2 (n. 15 mm) ja 300 g/m2 (n. 30 mm) ja sitä saa ostettua myös valmiina palasina. Tästä voit tilata vanupäällystyksen vaahtomuoville.

Erikoispitkien palojen liimaus
Jossain tapauksissa, kuten tehtäessä erikoispitkiä vaahtomuovipaloja, tarvitsee kaksi tai useampi vaahtomuovipala liittää toisiinsa liimaamalla. Teemme vaahtomuovin liimauksia sumutettavalla spray-liimalla, jota voi ostaa myös erikseen niin haluttaessa. Liimauksen voi lisätä tilaukseen tämän linkin kautta.

Yleistietoa vaahtomuovista

Painavuus: Vaahtomuovin painavuuden ilmaisee tilavuuspaino, joka kertoo paljonko yksi kuutiometri vaahtomuovia painaa. Painavammissa laaduissa soluseinät ovat paksumpia kuin kevyemmissä. Siksi painavammat laadut ovat kestävämpiä. Käytännössä paino on välillä 23-65kg/m3. Mitä suurempi tilavuuspaino, sitä kestävämpi laatu. Jatkuvaan patjakäyttöön aikuisille suositetaan 30kg/m3 tai sitä raskaampia laatuja, tilapäiseen tai lasten käyttöön sopii kevyempikin laatu.

Paksuus: Myös vaahtomuovikerroksen paksuus lisää kestävyyttä: Kevytkin vaahtomuovi on kestävämpää, jos patja on riittävän paksu. Aikuiselle jatkuvaan käyttöön vaahtomuovipatjan paksuudeksi suositellaan 10-15 cm, kun taas tilapäiskäyttöön ja lapsille riittää ohuempikin kerros.

Pehmeys: Jos vaahtomuovi on käyttötarkoitukseensa liian kevyttä tai pehmeää, se pohjaa ja kuoleutuu normaalia nopeammin. Uusina kaikki vaahtomuovipatjat ja -pehmusteet tuntuvat kovemmilta, kuin muutaman käyttöviikon jälkeen. Vaahtomuovin pehmeyden määrää laatu, ei tilavuuspaino. Painavakin laatu voi olla pehmeää. Hyvässä patjassa ja pehmusteessa yhdistyvät oikea pintapehmeys ja sopiva kovuus.

Kimmoisuus: Vaahtomuovin solut toimivat “mikrojoustimina”. Eri vaahtomuovilaatujen kimmoisuus, joustinmaisuus, vaihtelee. Kimmoisimpia ja samanaikaisesti kantavimpia ja kestävimpiä ovat erikoiskimmoisat HR-vaahtomuovit. Mitä kimmoisampi vaahtomuovilaatu on, sitä vaativampaan käyttöön se soveltuu.

Vaahtomuovilaatumme

E23 on kevyempi laatu, jonka tiheys on noin 23 kg/m3.

Sopii hyvin lastenpatjoihin, sohvien selkänojiin, vieraspatjoihin, askarteluun tai muuhun kevyempään käyttöön. Suosituksena sängynpatjoiksi alle 60 kg painoisille ja istuintyynyihin alle 50 kg painoisille.

E30 on perusjämäkkä laatu, jonka tiheys on noin 30 kg/m3.

Eniten myyty laatu, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön aina sängynpatjoista sohvantyynyihin ja tuolinpehmusteisiin. Suosituksena patjaksi tai istuintyynyksi noin 60-90 kg painoisille.

HR42 on jämäkkä kimmovaahtomuovi, jonka tiheys on noin 42 kg/m3.

High Resilience-vaahtomuovi on jämäkkää ja kimmoisaa vaahtomuovia, joka sopii parhaiten istuintyynyihin, sekä patjoihin jos kaipaa tukea esim. selkävaivojen takia.
Suosituksena istuintyynyihin alle 110 kg painoisille ja patjoihin 80-120 kg painoisille. Pintapehmeyden patjalle saa käyttämällä pehmeämpää petauspatjaa.

Limivaahtomuovi P80 on kova vaahtomuovi, jonka tiheys on noin 80 kg/m3.

Limi- tai rouhevaahtomuovi on vaahtomuovirouheesta puristettua, kovaa vaahtomuovia. Sopii hyvin ääneneristykseen, moottoripyörien satuloihin ja muihin vaativiin kohteisiin.

Profiloitu vaahtomuovi on kennomaista vaahtomuovia, jonka tiheys on noin 25 kg/m3.


Profiloitua vaahtomuovia käytetään useimmiten akustiikan parantamiseen, sekä suojana musiikki-instrumenttien, työkalujen ja aseiden kuljetussalkuissa.

Suodatinvaahtomuovi on karheata ja avosoluista vaahtomuovia.

Suodatinvaahtomuovin avoin solurakenne teke siitä loistavaa materiaalia erilaisiin vesi- sekä ilmasuodattimiin. Suosittuja käyttökohteita ovat kodinkoneet kuten ilmanvaihto- ja ilmastointilaitteet sekä imurit. Tätä materiaalia käytetään paljon myös kaiuttimien etupaneeleissa.

Miten työstetään

Leikkaaminen
Vaahtomuovin leikkaaminen onnistuu kotioloissa terävällä veitsellä tai askartelusahalla. Työ vaatii
varovaisuutta. Leikkauspurun siivoaminen sujuu
kätevimmin imuroimalla.


Liimaaminen
Vaahtomuovin liimaamiseen sopivat neopreenipohjaiset kontaktiliimat. Liimaaminen onnistuu
liiman valmistajan ohjeita noudattamalla. Kontaktiliimaa käytettäessä on huolehdittava riittävästä
tuuletuksesta.


Maalaaminen
Vaahtomuovia voi tarvittaessa maalata ruiskulla tai aerosolipullolla. Siveltimellä maalattaessa vaahtomuovin pinta painuu ja imee maalia, jolloin maalin kulutus kasvaa. Maalaamiseen soveltuvat parhaiten elastiset
vesiliukoiset maalit, kuten esim. eräät lateksimaalit.

Esimerkkejä eri käyttökohteista

 • Vauvanpatja: 5 cm paksu vaahtomuovi E23-laadusta
 • Selkänoja sohvaan: 10 cm paksu vaahtomuovi E23-laadusta
 • Varapatja aikuiselle: 7 cm paksu vaahtomuovi E23- tai E30-laadusta
 • Patja aikuiselle jatkuvaan käyttöön: 10 cm paksu vaahtomuovi E30- tai jopa HR42-laadusta
 • Sohvan istuintyyny: 10-20 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta
 • Istuintyynyt mökille tai veneeseen: 5-10 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta
 • Keittiötuolit: 3 cm paksu vaahtomuovi HR42-laadusta

Kestävyys

Vaahtomuovin elinikään vaikuttaa mm:

Käyttötapa: Jatkuvaan käyttöön kannattaa
hankkia mahdollisimman korkeatasoisia tuotteita; tilapäisessä ja kevyessä käytössä kestää vaatimattomampikin laatu.

• Käyttäjän paino: Raskaampi henkilö tarvitsee tilavuuspainoltaan raskaamman patjan ja muun pehmusteen. Käyttäjän painoon verrattuna liian
kevyt tai liian ohut pehmuste kuoleutuu ennenaikaisesti

Vuoteen ilmastointi ja rakenne: Vaahtomuovipatjalle suositellaan säle- tai reikäpohjaa, joka ei estä patjan hengittämistä ja näin lyhennä patjan ikää.

• Olosuhteet: Käyttö kosteana tai märkänä voi aiheuttaa vaahtomuovin kuoleentumisen.

Säänkestävyys
Vaahtomuovi kestää erinomaisesti säätilan vaihtelut. Kovalla pakkasella vaahtomuovi menettää
hieman kimmoisuuttaan, mutta lämpötilan kohotessa alkuperäiset ominaisuudet palaavat.

Vaahtomuovi kestää kuivissa olosuhteissa lämpöä
hyvin laajalla alueella, -50 – +100°C sekä lyhytaikaisesti tätä alempia ja korkeampia lämpötiloja.
Vaahtomuovin syttymislämpötila on +420°C, joten kuumakaan auringonpaiste ei aseta esteitä vaahtomuovin käytölle.
Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa vaahtomuovin ruskistumisen. Ruskistuminen vaikuttaavain ulkonäköön, kestävyyden kannalta sillä ei ole merkitystä. Ruskistuminen voidaan estää peittämällä vaahtomuovi valoa läpäisemättömällä materiaalilla.

Vaahtomuovin hoito-ohjeet

 • Patjaa kannattaa käännellä aika ajoin sekä sivu- että pystysuunnassa, jotta nukkujien painon vaikutus jakaantuu tasaisesti patjalle. Ajan myötä patjat yleensä pehmenevät hieman, joten vaikka aluksi patja tuntuisi kovalta, käytön myötä se saattaa pehmetä mukavan tuntuiseksi
 • Sängyssä vietetään monta tuntia joten petauspatjaa kannattaa käyttää, sillä sen päällinen on helppo pestä ja sitä voi myös tuulettaa tarvittaessa. Tämä suojaa itse patjaa ja täten pidentää sen käyttöikää
 • Pikkulasten, sekä tarvittaessa ikäihmisten sänkyyn kannattaa laittaa sijauspatjan päälle (lakanan alle) vedenpitävä muovifrotee suojaamaan patjaa ja sänkyä
 • Tuuleta sekä imuroi patja tasasin väliajoin. Vaahtomuovituotteita ei saa tampata kovaa, sillä kova tamppaus voi vahingoittaa vaahtomuovia
 • Paljasta vaahtomuovia ei suositella pidettäväksi auringonvalossa, UV-säteet muuttavat vaahtomuovin värin muutamassa tunnissa. Huonevalo taasen värittää vaahtomuovin muutamassa viikossa, värimuutoksesta ei tosin ole muuta kuin näköhaittaa

Pesu

Ohuen patjan voi pestä käsin runsaalla vedellä, mutta on huolehdittava että se kuivuu nopeasti. Helpoimmin kuivuminen onnistuu lämpimällä, tuulisella säällä pystyasennossa. Paksuja tai vanhoja patjoja ei suositella vesipesuun lainkaan, sillä ne eivät yksinkertaiseksi kuivu lainkaan ennen kuin jo alkavat haista homeiselta.


Säilytys

Vaahtomuovituotteita kannattaa säilyttää kuivassa ja ilmavassa paikassa.