Uima-altaan tai porealtaan puhtaana pitäminen

Uima-altaan tai ulkoporealtaan veden puhtaana ja kirkkaana pitäminen on helpompaa, kuin kuvitellaan. Riittää, että noudatat näitä viittä eri vaihetta:
1) pH-arvon mittaaminen ja säätäminen
2) allasveden desinfiointi
3)kerrostumien ehkäiseminen,
4) sameutuneen veden kirkastaminen
5) mekaaninen puhdistus. Muista lisäksi tarkastaa suodatin säännöllisesti ja puhdista tai vaihda se aina tarvittaessa.

Tilaa tästä allastarvikkeet nopeasti ja luotettavasti!

Vaihe 1. Mittaa ja säädä uima-altaan pH-arvo

Ensimmäiseksi sinun pitää mitata uima-altaasi veden pH-arvo testiliuskoilla. Sopiva pH-arvo altaan vedelle on 7,0-7,4. Pyri pitämään pH-arvo tasolla 7,2. Jos allasvetesi pH-arvo on yli 7,4, käytetään pH:n korjaamiseen tuotetta pH Miinus. Jos pH-arvo on alle 7,0, käytä tuotetta pH Plus. Jos pH-arvo on väärä, allaskemikaalit eivät toimi vedessä optimaalisesti pitääkseen sen puhtaana ja kirkkaana.

Vaihe 2. Desinfioi uima-altaan vesi

Uima-altaan veden tulee olla puhdasta ja kirkasta, jotta se on turvallinen ja miellyttävä paikka viettää kesäpäivää. Allasveteen tulee ympäristöstä ja ihmisistä jatkuvasti roskia ja likaa, joten bakteerit ja epäpuhtaudet pääsevät helposti lisääntymään yli 20-asteisessa vedessä. Desinfioivat puhdistusaineet estävät bakteerien kasvamisen ja leviämisen.

2.1. Allasveden desinfiointi kloorilla

Veden nopea puhdistus, niin sanottu shokkikäsittely

Shokkikäsittely tarkoittaa, että veteen lisätään normaalia enemmän ja tehokkaampaa desinfiointiainetta, jolloin vesi puhdistuu kokonaan ja kerrostumat ja värjäytymät saadaan altaasta pois. Shokkikäsittelyn suosittelemme tekemään pikakloorirakeilla. Vesi pysyy desinfioituna, kun klooripitoisuus on 0,5-1,0 mg/l. Uima-altaan veden klooripitoisuutta pitää testata säännöllisesti testiliuskoilla. Veden shokkikäsittely on tehtävä aina myös alussa, kun allas on juuri täytetty.

Ohjeistamme vaihtamaan uima-altaan vettä säännöllisesti. Perheiden piha-altaissa tämä tapahtuu usein luonnollisesti, kun vettä roiskuu yli laidan ja kun hiekkasuodattimelle tehdään vastasvirtahuuhtelu.

Veden ylläpitäminen puhtaana

Viikkoklooritablettien tarkoitus on ylläpitää sopiva klooripitoisuus allasvedessä, jotta se on jatkuvasti puhdasta ja raikasta. Tabletit laitetaan lapsiturvalliseen kelluvaan klooriannostelijaan. Klooritabletit sisältävät stabilaattoria, joka estää kloorin hajoamisen auringon valon vaikutuksesta. Uusia tabletteja lisätään annostelijaan noin kerran viikossa riippuen altaan käyttöasteesta ja säästä.

2.2. Allasveden desinfiointi ilman klooria

Kun haluat valita desinfioinnin kloorittomilla tuotteilla, tähän on kaksi eri vaihtoehtoa; aktiivihappi tai yhdistelmätabletit.

Aktiivihappi ja aktivaattori

OxyChock-rakeet ovat aktiivihappirakeita. Rakeiden kanssa tulee aina käyttää Aktivaattoria, joka pidentää ja tehostaa aktiivihapen desinfiointitehoa merkittävästi.

Combi Tabs– yhdistelmätabletit

Yhdistelmätabletit ovat ihanteellisia vaihtoehtoja uima-altaan veden kloorittomaan desinfiointiin. Kolmivaiheiset poretabletit desinfioivat uima-altaasta tai ulkoporealtaasta kaikki epäpuhtaudet ja tekevät allasvedestä puhdasta ja kirkasta. Yhdistelmätabletit tulee laittaa kelluvaan annostelijaan tai pintakaivoon, jotta altaan reuna ei haalistu. Mittaa ja säädä veden pH-arvo ja aktiivihapen arvo säännöllisesti testiliuskoilla. Jos päädyt Combitabs-tablettien käyttöön, suosittelemme veden shokkikäsittelyä kerran viikossa lisäksi OxyChockilla. 

Vaihe 3. Leväaineen annostelu altaaseen

Erilaisten mikro-organismien joutumista uima-altaan veteen ei voi välttää. Mikro-organismeja kulkeutuu allasveteen ilman mukana, lisäksi kuumuus, rankkasateet ja uima-altaan kova käyttö vaikuttavat kertymien syntyyn ja leviämiseen. Edustamamme leväaine KlarPool estää liukkaiden leväkertymien muodostumisen altaan pohjaan ja seiniin.

Levänestoaine KlarPoolia lisätään allasveteen kerran viikossa 0,5 dl/10 000 l vettä. KlarPool-levänestotabletit soveltuvat sekä kloorittomaan että klooripitoiseen vedenhoitoon. Mikäli leväkertymiä alkaa muodostua uima-altaan pohjiin ja seiniin, suosittelemme sokkidesinfioimaan altaan joko Pikakloorilla tai OxyChockilla ennen KlarPoolin käyttöä.

 

Vaihe 4. Veden sameus ja sen kirkastaminen

Uima-altaan vesi voi näyttää samealta uimakauden kestäessä pitkään tai jos helle on jatkunut pitkään. Pienimmät likahiukkaset eivät jää suodattimeen, vaan kulkevat sen läpi, eikä niiden puhdistaminen onnistu esimerkiksi pohjaimurilla. Saostusaineen lisääminen veteen saa kelluvat epäpuhtaudet tarttumaan toisiinsa muodostaen niistä suurempia hiutaleita, jotka jäävät helpommin altaan hiekkasuodattimeen tai pohjaimuriin. Jos uima-altaassa ei ole hiekkasuodatinta, hiutaleet valuvat altaan pohjaan.

Nestemäistä saostusainetta voi käyttää sekä paperi- että hiekkasuodatinjärjestelmissä. Paperisuodatinta käytettäessä pumpun täytyy olla suljettuna, kun saostusainetta levitetään kaikkialle uima-altaaseen. Likahiutaleet vajoavat altaan pohjaan 1-2 päivän kuluessa. Puhdista altaan pohja ja käynnistä suodatinpumppu. Puhdista tai vaihda suodatin tämän jälkeen. Hiekkasuodatinta käytettäessä saostusainetta laitetaan pintakaivoon, kun pumppu on käynnissä. Hiekkasuodatin vastavirtahuuhdellaan 2-3 päivän kuluttua. Tarvittaessa käsittely toistetaan.

Huomaathan, että veden saostuminen johtuu usein kahdesta asiasta; veden pH-arvo on ollut liian korkea jonkun aikaa tai altaaseen on päässyt orgaanisia epäpuhtauksia.

Vaihe 5. Mekaaninen puhdistus – pelkät kemikaalit eivät riitä

Pelkkä kemiallinen vedenhoito ei riitä pitämään uima-altaan vettä raikkaana ja houkuttelevana. Vettä tulee suodattaa pumppujärjestelmässä, ja roskat ja epäpuhtaudet tulee poistaa allasvedestä säännöllisesti. Isot roskat, kuten lehdet ja ruoho, tulee kerätä päivittäin pois pintapuhdistimella tai pintakaivon avulla. Altaan pohja pitää imuroida joko manuaalisesti tai automaattisella pohjanpuhdistimella. Kun allas ei ole käytössä, lämpöpeite pitää kesällä veden lämpimänä ja lukittava allaspeite suojaa allasta talvella.

Mitä enemmän jaksat tehdä altaan mekaanista puhdistusta, sitä vähemmän tarvitset kemiallisia puhdistusaineita, mikä taas vähentää altaan suodatinpumpun kulumista.

Tilaa tästä allastarvikkeet nopeasti ja luetettavasti!

Parhaat tarjoukset ja uusimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat kerran kuukaudessa tiedon uusimmista tuotteistamme ja tarjouksistamme.

Tietojasi käsitellään tietosuojaselosteemme mukaisesti.